The 22 CENTURY by Kevin Peter

This is the final entry regarding the collective habitat and the housing for 100 inhabitants. As I mentioned in my previous entries my governmental housing is aiming on inhabit students, with a shared center space which can be used by either students or the public, allowing for exchange and shared experience.

please refer back to my previous entry on the individual inhabitant under this link:




Having decided on the unit, the next step towards the housing is the analysis of the chosen site. In my case I choose the corner around at the Ratchathewi intersection, next to the BTS station. As my inhabitants most likely choose to travel with public transportation, having the BTS as well as 2 of the main roads of Bangkok near to the site sure is of strong benefit.




In a first step I analysed the opportunities of travel from the Ratchathewi intersection, using the public bus system and BTS skytrains networks to find out which places in Bangkok can be reached from the site without having to interchange midway.



Having done the initial step of the site analysis, the next step was to understand further what the context of the district is, in which my chosen site will be located. I analysed the infrastructure of the district as well as tried to understand the relationship to the neighboring districts.



An important part of the site study is understanding the massing of the intermediate area in which the future design will be standing. It is essential to understand volumes of the districts, as thus i did a set of drawings, one containing the district with the intermediate area being extruded and one with the housing put into the context.





To conclude so far, my design consists of a U-shaped private part and a simple rectangular shaped center space as the public shared area. The private space is elevated one floor and accessible through the lifts or the stairs on each sides There are 5 floors with each containing 20 units, matching the briefs 100 inhabitants. the 5 floors are derived from the neighboring building, where the first 6 floors are parking area. The building shouldn't interfere with the existing building, as well as shouldn't stick out like other condominium building in the area with there 25-30 floors. The floors are shifted to each other in order to create terraces, which can be used as part of the extension of the inhabitants living space, since the idea is to share.

In a first attempt I created technical drawings of one typical plan as well as the additional central floors on a separate set of drawings. An elevation underlines helps to understand as grasp the idea of the design.














The last part is a set of renderings underlining my idea which I explained throughout the whole blog. My first drawing is a landscape plan, showing the idea of pixelation in order to get a more smooth transition from the pathway to the green space and housing. After all it should be inviting. A second pathway acts as a alley, where people can walk and relax and distance themselves from the here and now.


The Rendered section shows the mood and the atmosphere of the central shared space in relation to the private space. The glass facade allows for sunlight to come in while at the same time being not to strong and to hot inside.


The next 4 renderings show 4 different views on eye level, in order to give an understanding to the total volume and how it fits to the context of the Ratchathewi intersection.










The last rendering is a accumulation of the overall situation of the intersection in order to understand all the relationships coming together and become part of the context.